Genel

GJ 35-12V Adında Gezegen Keşfedildi!

Yazar: Özlem Ege

Gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair yerleşik teorilere ters düşen bir gezegen keşfedildi. GJ 35-12V adı verilen bu yeni gezegen, yörüngesinde döndüğü yıldızından çok daha büyük olduğu gözlemlendi. Jüpiter’in yarısı büyüklüğündeki dev gezegen, Güneş’in onda biri büyüklüğünde M Tipi kırmızı cüce Bir yıldızın yörüngesinde dönüyor. Yani galaksimizde en sık rastlanan Yıldız türlerinden birinin… Jüpiter gibi gazlardan oluşan gezegen, katalonya uzay araştırmaları Enstitüsü’nden astrofizikçi Juan Carlos morales ve ekibi tarafından keşfedildi. Öte gezegen uzmanları ve astrofizikçi morales göre bu dev gezegenin kırmızı cüce Bir yıldızın yörüngesinde olması çok sıra dışı bir durum.

GJ 35-12V Adında Gezegen Keşfedildi!

Konu ile ilgili Katalonya Uzay Araştırmaları Endstitüsünde çalışan uzman astrofizikçi Juan Carlos Morales şu ifadeleri kullanıyor;

“Gezegeni ile birlikte keşfettiğimiz yıldız Güneş ile karşılaştırıldığında çok daha büyük ama kendi gezegeni ise yıldızını yaklaşık 8 katı büyüklüğünde. Ayrıca bulduğumuz gezegen Jüpiter benziyor ama bulduğumuz bu tarz bir yıldız için dünyaya benzer bir gezegen beklerdik. Örneğin proxima centauri gözlemlediğimiz yıldıza çok benziyor ve dünyaya benzer bir gezegeni var ama bu kez kendisinden çok daha küçük yıldıza sahip jüpiter’e benzeyen bir gezegen bulduk” ifadelerini kullanıyor.

GJ 35-12V Adında Gezegen Keşfedildi!

Böyle büyük Bir gezegenin kütlesi ufak bir yıldızın yörüngesinde nasıl dönebildiği henüz bilinmiyor. İspanyol araştırmacılar yeni gezegenin, sert bir çekirdekten erimiş parçacıklara ve gaz bulutuna dönüşen bir yapıya sahip olmadığından yola çıkıyor. Bilim insanlarına göre böyle bir gaz devi iki aşamadan oluşuyor; Öncelikle çakıl büyüklüğündeki nesneler katmanlar halinde toplanarak Kayalık ve buzlu malzemelerden bir çekirdek oluşturuyor, sonra bu çekirdek hızla hidrojen ve helyum gazı toplayarak orijinal büyüklüğünün 10-15 katı büyüklüğe erişiyor. Böylece morales’in belirttiği gibi şişmiş bir gaz devi ortaya çıkıyor ancak araştırmacılara göre bu dev gezegen sadece gazlardan oluşuyor gibi görünüyor. 

Ayrıca Juan Carlos Morales;

“Gezegenlerin oluşum biçimleri üzerinde çalışan uzmanlarla iletişime geçtik. İsveç’teki gözlem evinden İsviçre ve Almanya’dan bilim insanlarıyla bulduğumuz bu gezegenin gerçekten özel ve mevcut gökbilim teorilerine uymayan bir gezegen olduğundan emin olmak istedik. Meslektaşlarımız kendi modellerinin simülasyonları ile karşılaştırdık ve bize Bunun yeni bir tür gezegen olduğunu söylediler”

Araştırmacılar 31 ışık yılı uzaklıktaki sistemde, gazlardan oluşan ikinci bir gezegen daha bulunabileceğini tahmin ediyor.

Konu ile ilgili Morales;

“Öte gezegenleri araştırma dalı yeni bir alan sayılır. ilk gezegen 1995’de keşfedilmişti ve araçların ve teleskopların gelişmesi bu tarz sistemlerdeki keşifleri artırdı”

Astrofizikçiler gelişen teknoloji sayesinde evren hakkında beklenenden çok daha fazlasını öğrenmenin mümkün olabileceğini düşünüyor 

Telefonda fal baktırmak için Falbahçem’in ünlü yorumcularını kaçırmayın. Burç yorumundan, sanal kahve falına kadar tüm fal çeşitleriyle gerçekleri öğrenin!

Yazar Hakkında

Özlem Ege

Bir Yorum Yazın